Dolor

El dolor és el símptoma que amb més freqüència ens fa consultar al metge. El dolor és l'alarma que ens diu que alguna cosa no va bé. Es viu de moltes maneres... el mateix dolor pot ser una molèstia en un pacient o pot ser insoportable en un altre. És un símptoma que ens ajuda a fer un diagnòstic.

La pregunta és... hem d'aguantar el dolor?. Rotundament NO. Un cop ja tenim clar on fa mal, podem i debem eliminar el dolor. Això no impedeix arribar al diagnòstic, no altera les proves complementàries i, en canvi, altera el sistema adrenérgic dels pacients: s'acompanya de taquicàrdia, respiració ràpida i superficial, hipertensió arterial, angoixa, desatenció, incapacitat de col.laborar, patiment...

Això, que val pel dolor agut, és especialment important en el dolor crònic. Tenim moltes eines per controlar el dolor crònic que no dóna informació útil i en canvi altera l'estat d'ànim dels pacients.

En resum, hem de dirigir esforços a tractar el dolor i així podrem ajudar millor als pacients. El calmar el dolor augmenta la confiança en el metge, treu sensació de gravetat de la malaltia, desangoixa, tranquilitza... en definitiva, AJUDA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada